Na vyznam-slova.com jste schopni vyhledávat ve více slovnících najednou. Tisíce významů v našem vyhledávači bylo přidáno lidmi jako jste vy. Všechna slova a významy jsou vítány. Tyto mohou být významy jmen, obtížná slova, hovorová řeč, cizí jazyk nebo dokonce slova vámi samotnými vymyšlená. Udělejte nám a návštěvníkům radost a přidejte slovo! . Přidat význam.

Nejnovější významy
2 Thumbs up   1 Thumbs down

mezosféra


Mezosféra je část atmosféry a vrsta nad stratosférou a v této sféře vzplane většina meteoritů, tato vrstva je pro nás také důležitá.
anonymní - 11. září 2019

13 Thumbs up   2 Thumbs down

úskalí


toto podstatné jméno přeneseně označuje nějaký problém či komplikace, které člověk musí dobře zhodnotit a snaží se jim vyhnout nebo je překonat.
Jana Šestáková - 11. září 2019

4 Thumbs up   1 Thumbs down

eňo ňuňo


znamená ideální, v pořádku, fajn. Jedná se o citově zabarvené slovo používané v neformální konverzaci mezi přáteli a rodinou.


Je to eňo ňuňo - Je to v pořádku, všechno je ideální, všechno je fajn.
Jana Šestáková - 11. září 2019

2 Thumbs up   2 Thumbs down

rsdr


Doktor sociálně politických věd RSDr. je titul dříve udělovaný v Československu a dodnes udělovaný ve Francii a některých dalších zemích.
Kovařík - 11. září 2019

2 Thumbs up   3 Thumbs down

exoskeleton


Například vesta která zvyšuje cit a sílu kterou pracovník potřebuje aby vydržel celou pracovní směnu při těšké práci
Laňka - 11. září 2019

2 Thumbs up   2 Thumbs down

nultý ročník


Sportovní závod, který se koná poprvé a začíná tak psát svou historii, pokud se budou každoročně závody opakovat.
František - 11. září 2019

2 Thumbs up   1 Thumbs down

acg


Zkratka for anime, comics and games. Z Japonska, u nás se příliš nepoužívá. Lidé, co nejsou interested in ACG se slangově nazývají Riajuu.
Youma - 11. září 2019

2 Thumbs up   1 Thumbs down

preadaptace


v psychologii jde o snahu či tendenci předběžně se alespoň částečně připravit na novou situaci či změněné životní podmínky, které by mohly nastat
prof.Kohoutek Rudolf - 11. září 2019

2 Thumbs up   1 Thumbs down

al dente


Uvedeny význam znači nifé potraviny zejména uvařené na stupeň křehkosti.
Neni určena mez.Subjektivni přístrojovy program v technologickém potoku
vařené potraviny je tzv.nejbližší hodnotou chuti.
Pozn.přístroj nedělá chyby-člověk ano.Věc názoru- využívejte ke své práci
přístroje.Prosim omluvte mentorování.
Antonín Kváč - 10. září 2019

43 Thumbs up   3 Thumbs down

sophiina volba


Rozhodnutí, které má 2 varianty, obě špatné. Má se rozhodnout které z jejich dvou dětí bude žít....Situace v koncentračním táboře za 2. svět. války
Stanislav Stan - 11. června 2019

2 Thumbs up   1 Thumbs down

účel


podstatné jméno označující nějaký náš úmysl, se kterým konáme konkrétní činnost. Bez účelu je naše činnost bezvýznamná.


Účel světí prostředky = Pokud výsledek naší činnosti bude všeobecně prospěšný, nezáleží na způsobu, pomocí kterého k jeho dosažení dojdeme.
Jana Šestáková - 11. června 2019

15 Thumbs up   4 Thumbs down

úzkoprsost


ozačuje lidskou vlastnost, kdy člověk nepříjímá žádné jiné názory než své vlastní, za které se až agresivně bije. Přesvědčit ho je prakticky nemožné.
Jana Šestáková - 11. června 2019

5 Thumbs up   1 Thumbs down

útlý


přídavné jméno označující štíhlého člověka.Také se používá v kombinaci "útlý věk", čímž se myslí velice nízký věk.


Od útlého věku hraje na klavír.
Jana Šestáková - 11. června 2019

2 Thumbs up   1 Thumbs down

únor


Druhý měsíc v kalendářním roce, který je speciální tím, že nejkratší měsíc, má pouze 28 dní a každý 4. rok 29 dní.
Jana Šestáková - 11. června 2019

2 Thumbs up   1 Thumbs down

podesta


Se slovem se setkáte v italské historii, podle Wikipedie má znamenat najatého muže se znalostí vojenství, který řídil obranu města - často to bývali cizinci
Jarmila - 11. června 2019

2 Thumbs up   1 Thumbs down

knihtisk


Knihtisk je nejstarší přímá tisková technika tisku z výšky. Takže jsou tisknoucí místa vyvýšena nad místy netisknoucími. Vymyslel ji johannes Gutenberg.
Adéla - 11. června 2019

2 Thumbs up   1 Thumbs down

bradlo


This meaning is NSWF/18+. Click here to show this meaning.
Jitka - 11. června 2019   NSFW / 18+

3 Thumbs up   2 Thumbs down

obrat


pocitaj se do obratu storna.Kdyz mi prijde na ucet 1100000kc a musim vratit 140000kc zakaznikovi ,pro nedostatek zbozi.Penize posilam zpet zakaznikovi na ucet......,,,jaky mam obrat 1100000kc nebo stornu penez 960000kc
eva - 11. června 2019

4 Thumbs up   2 Thumbs down

procol harum


Pardon!!!! To vieme že PH je britská skupina ale nevieme čo znamená v preklade do češtiny alebo slovenčiny. Tak ako Beatles sú chrobáci nebo brouci. Tak prosím dovysvetliť.
JBšou
Jozef Bartek - 11. června 2019

3 Thumbs up   3 Thumbs down

alternativní hudba


Alternativní hudba je hudba náhradní, kterou si poslechneme místo jiné hudby. Může se tedy jednat o jakýkoliv žánr, jen ne ten, který jsme si dříve zamýšleli pustit. Z této náhradní hudby musí být zřejmé, že se jedná o jinou alternativu.


Chceme např. poslouchat rock, ale sáhli jsme po dechovce. Jedná se o zcela jinou alternativu hudební produkce.
Prof. Emil Pravopis - 6. června 2019

2 Thumbs up   1 Thumbs down

robot


Pokud použijeme pojem robot i pro SW programy vykonávající činnosti automatizovaně, což je jejich principem, pak bude robotem každý program. To by ovšem zcela zamlžilo skutečný význam toho pojmu. Zůstal bych u definice, že robot je stroj a v IT bych ponechal původní definici a to automatizace činností či procesů.
boboidos - 6. června 2019

4 Thumbs up   1 Thumbs down

pf


Zkratka PF má svůj původ z francouzského Pour Féliciter, což v překladu do češtiny znamená ,,Pro blahopřání", někdy také ,, Blahopřání k" Tato zkratka se používá především na novoročenkách a jiných novoročních přáních.
Valerie Zvonečková - 6. června 2019

2 Thumbs up   1 Thumbs down

ppp


Porucha příjmu potravy
Většinou "pro Ana/mia "
Projevuje se ve věku 13-40 let
Je několik druhů
3 nejznámější Anorexia Bulimia Přejidani o těchto věcech se můžete dočíst na Wikipedii
Elisabethnov - 6. června 2019

43 Thumbs up   6 Thumbs down

úzkoprsý


přídavné jméno označující typ člověka, který nepříjímá žádné jiné názory než své vlastní, za které se až agresivně bije. Přesvědčit ho je prakticky nemožné.
Jana Šestáková - 6. června 2019

3 Thumbs up   2 Thumbs down

éterický


nadpozemský, z jiného světa, pohádkový. Může se používat ve spojení s bytostmi z jiného světa jako jsou andělé neboo duchové, ale taky se může používat jako kompliment pro půvabné dívky.
Jana Šestáková - 6. června 2019

2 Thumbs up   1 Thumbs down

leník


Leník je ze středověku. Propůjčuje si od lenního pána léno. Léno je propůjčená půda lenní pán člověk postavený nad leníkem např. panovník šlechta. Lennímu pánovi musí slíbit věrnost (pomoc ve válce či jiné služby) za léno.
a.b. - 6. června 2019

5 Thumbs up   1 Thumbs down

leník


Vyskytoval se ve středověku. Uživatel léna (léno - propůjčená půda). Původem byl z nižší šlechty. Je vázán poslouchat a poskytovat vojenské služby lennímu pánovi (lenní pán - člověk výše postavený např. Panovník, šlechtic )
anonymní - 6. června 2019

2 Thumbs up   1 Thumbs down

magnetostrikce


Rozlišuje se tvarová a objemová magnetostrikce. Pro praktické využití, třeba ultracvukové měniče, je důležitá právě tvarová magntostrikce, používají se slitiny niklu kobaltu a železa. Existují i magnetostrikční ferity.
Butan - 6. června 2019

4 Thumbs up   1 Thumbs down

nostalgie


Připomenutí si dob dávných, z dětství, dob minulých. Nostalgicky znamená s jistou dávkou stesku po době, kdy se nám zdá, že bylo líp...a toužíme si tuto dobu připomenout...tedy zavzpomínat... jednoduše by se tedy dala přeložit nostalgie jako vzpomínka, domnívám se.
Elina - 6. června 2019

2 Thumbs up   1 Thumbs down

zemědělská kultura


Soubor pozemků, které se vyznačují stejnorodým zemědělským využitím po delší řadu let nebo trvale slouží stejnorodému výrobnímu určení. (Zásady a pravidla územního plánování.)
David - 6. června 2019

2 Thumbs up   1 Thumbs down

výškrab


Mám jít na vyskrab mám strach že už nebudu moc otěhotnět poprvé se mi to nepodařilo vajíčko v děloze není řekli mě že bych mohla mít mimodelozni těhotenství, za jak dlouho mohu zkoušet otěhotnět je mi totiž už 39let,
Jana - 6. června 2019

4 Thumbs up   0 Thumbs down

profesionál


Je osoba, která na základě získaných a dále rozvíjených kompetencí umí realizovat nějakou specifickou činnost lépe a efektivněji, než jiný člověk. Disponuje při tom souhrnem znalostí a vědomostí, dovedností a zkušeností, které umí v dané době účinně využít.
Jindřich - 6. června 2019

4 Thumbs up   0 Thumbs down

pakárna


Používáno často ve vojenských útvar, kdy služba byla znepříjemňována nadřízenými. Také se tradovalo pořekadlo: "jak se do lesa pakárna, tak se z lesa salám" (salám ve významu ignorance, flegmatismu vzhledem k nadřízeným).
Quark66 - 6. června 2019

2 Thumbs up   0 Thumbs down

poutní místa


Poutní místo je místo určeno zázraku, uchováním relikvie a často je to spojeno se sakrální architekturou v krajině. Na poutní místa chodí poutníci poprosit Boha či světce o zázrak nebo pak uctít a poděkovat za zázrak, které se již staly.
Iva Skřip - 6. června 2019

2 Thumbs up   0 Thumbs down

anorexie


Anorexie spočívá v naprostém odporu pacienta k jídlu. Dělá se mu špatně nebo se neustále cítí nehladový. Situace může vést až k podvýživě a k dalším problémům spjatým s hladověním.
anonymní - 6. června 2019

3 Thumbs up   0 Thumbs down

katarze


vnitří příjemný pocit zažívání a prožívání krásy, který je nepřenositelný, slzy se hrnoju do očí, hrdlo se svírá, něco silného nás prostupuje, prostě nádhera ...
Luboš - 6. června 2019

3 Thumbs up   0 Thumbs down

minarchismus


Minarchismus je libertariánská teorie. Slovo je spojením dvou slov - minimalismo (minimální) a anarchismo (bezvládí) - z toho jde vyvodit, že jim jde o minimální stát, popřípadě velmi, velmi mírnou anarchii.
Miller - 6. června 2019

2 Thumbs up   0 Thumbs down

tepelná čerpadla


To je ale blábol ..
V tepelném čerpadle se teplo získává z okolního prostředí, kde je ho neomezené množství. Nejčastěji přímo ze vzduchu, nebo ze země prostřednictvím kapaliny - nemrznoucí směsi. Ta proudí v trubkách zakopaných v zemi a „natahuje“ teplo z okolní zeminy.
lUBOS - 6. června 2019

2 Thumbs up   0 Thumbs down

domácký zaměstnanec


domácký zaměstnanec
zaměstnanec, který nepracuje na pracovištích zaměstnavatele, ale podle podmínek dohodnutých v pracovní smlouvě pro něj vykonává sjednané práce doma v pracovní době, kterou si sám rozvrhuje Pramen § 267 odst. 2) zákoníku práce
anonymní - 6. června 2019

2 Thumbs up   0 Thumbs down

pomsta


Pomsta je jiné označení pro vykonání spravedlnosti. Ve státních institucích se obvykle používá slovo spravedlnost. Např. Ministerstvo spravedlnosti. Ministerstvo pomsty by znělo nepatřičně, i když se jedná o totéž. Vykonání pomsty(spravedlnosti) je nezbytné k tomu, aby pachateli bylo zabráněno dalšímu páchání příkoří.
Zim - 23. května 2019

Stránka:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10